25.11.2014

muffins


Cześć kochane:) Pamiętacie post o 10 produktach które dobrze wpływają na nasz wygląd?:) >KLIK< dla tych którzy nie widzieli i dla tych którzy nie pamiętają treści;) Wymieniłam tam borówki, pełne antyoksydantów, które dobrze wpływają na nasz wygląd i naszą odporność; wspomagają serce i mózg. Wspomniałam wtedy o przepisie na przepyszne babeczki z borówkami amerykańskimi (w ostateczności można też użyć jagód). Autorka prośby o przekazanie przepisu zmobilizowała mnie do działania i podczas wolnego poranka zabrałam się za pieczenie:) Jestem świadoma tego, że sezon na borówki już się skończył, ale lidl jak zawsze niezawodny ma je w swojej ofercie nadal:)



Potrzebne składniki (na 12 babeczek):
* papilotki
* 200g mąki
* 60g płatków owsianych
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 jaja
* 180g brązowego cukru
* 3 łyżeczki cukru z wanilią karaibską
* 150g miękkiego masła
* 300g kwaśnej śmietany
* 200g borówek amerykańskich
* cukier puder do posypania
* optymalnie: mikser







Czas przyrządzania:
ok. 30 minut

Macie już składniki?? No to zaczynamy! Tylko nie zjedźcie całego surowego ciasta! (Jest obłędne; nawet jeżeli
nie macie w zwyczaju próbować surowego ciasta- zapach Was skusi:).  Zostawcie coś, żeby zapełnić papilotki:)

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. (Jeśli masz formę muffinkową) papilotki umieść w jej zagłębieniach.

2. Przygotuj sobie dwie miski i mały garnek do roztopienia masła. Do pierwszej wsyp mąkę; wymieszaj ją z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka rozmąć, dokładnie wymieszaj z cukrem i z roztopionym już masłem, cukrem waniliowym i kwaśną śmietaną- to była druga miska. Pamiętaj żeby śmietana się nie 'zważyła'. Nie wlewaj od razu całej, tylko partiami. Żeby moja śmietana nie przeżyła szoku, małą łyżeczkę roztopionego masła dodaję do niej, a po wymieszaniu dodaję do reszty składników- wtedy mam pewność że śmietana się nie zważy. Do płynnych składników dodaj suche i dobrze je wymieszaj. Ja do tego używam miksera na małych obrotach, żeby nie zmielić płatków owsianych:)




3. Umyte i osuszone borówki ostrożnie domieszaj do ciasta ('broń Boże' mikserem!!! hihi). Papilotki napełnij ciastem

i włóż do nagrzanego piekarnika na jego środkowy poziom, na 20-25 minut.






4. Upieczone muffiny zostaw jeszcze na 5 minut w formie, potem wyjmij 

i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. SMACZNEGO;)


Jak widzicie zrobiłam ciasto z większych proporcji, tak aby oprócz babeczek zrobić jeszcze ciacho:>

Ogólnie jestem dobrą kucharką, gospodynią itd, ale jestem niecierpliwa i za szybko wyciągnęłam
wszystko z pieca, co w konsekwencji mi opadło :( Na szczęście lepiej smakuje, niż wygląda;D




Pamiętajcie o trwającym konkursie na facebooku,

gdzie można zgarnąć bon o wartości 50 euro do sklepu online HoodBoyz.de Konkurs trwa do 27.11.2014; do godziny 23:59.
Niedługo nowy post ze stylizacją i relacją na temat moich nowych włosów, o które tak pytacie na facebook'u;) Życzę miłego dnia, XOXO <3


9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :-) kocham borówki i kocham maffinki^^
    Pozdrawiam ;*

    Miśka
    miska-grabowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. a no muffinkę to bym teraz zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy21:43

    mniaaaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23:30

    czym robisz zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeszcze zależy chyba od piekarnika, jak piekłam na gazowym to miałam lipne babki a jak pieke w elektrycznym wszystko ładnie rośnie . Aż mi narobiłaś ochoty na muffiny z borówkami ;) a borówki mam więc :D..

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz, zarówno pozytywny jak i negatywny jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję bardzo! Zapraszam do obserwacji i częstszych odwiedzin:)